Emotie

Een scheiding gooit uw wereld op zijn kop en is een zeer ingrijpende gebeurtenis in uw leven.

Emoties spelen een grote rol bij een scheiding

Als u gaat scheiden, komt u in een emotionele achtbaan terecht. Aan de ene kant bent u misschien opgelucht dat de kogel eindelijk door de kerk is; aan de andere kant staat uw hele leven op zijn kop en bent u boos en verdrietig. Soms had u niet eens in de gaten dat er iets mis was. Dan overheerst misschien een gevoel van falen. Het gevoel van afgewezen worden door uw partner kan er diep inhakken.

Een echtscheiding is nooit gemakkelijk. Het is een diepe en pijnlijke gebeurtenis. Misschien wel het heftigste wat u ooit heeft meegemaakt. Helemaal als er kinderen bij betrokken zijn. Het is een geweldige schok dat niets meer lijkt op wat het was. Alles is weg, alles kapot.

Uw zelfvertrouwen kan gedaald zijn tot een dieptepunt en het is een enorme opgave om dat weer te herstellen. U moet weer in uzelf gaan geloven.

Om een nieuw leven te beginnen, is het nodig om afscheid te nemen van het oude. U moet alles wat oud en vertrouwd is los laten en het onbekende met hernieuwd vertrouwen tegemoet stappen.

Daar horen angsten en onzekerheid bij. Maar ook ontdekt u nieuwe krachten in uzelf, nieuwe interesses en uitdagingen. Dingen die u altijd al heeft willen doen; dingen die u altijd aan de ander overliet, gaat u nu zelf doen.

Echter als u vast blijft zitten in het verdriet en de verwijten, kunt u geen nieuwe stappen zetten. U staat stil en blijft maar herhalen en herhalen. Die boosheid kost erg veel energie en tijd. En die zou u ook anders in kunnen zetten.

Door de scheiding te aanvaarden als een feit, kunt u verder. Dag voor dag en stap voor stap. Geef uzelf de tijd en aanvaard alle gevoelens die daarbij horen. Het is een vorm van rouwen, afscheid nemen en dat gaat niet van vandaag op morgen.

De 4 emotionele fasen van echtscheiding:

  • Fase 1: Ontkenning, ongeloof, boosheid, agressie, schuld, verdriet, pijn.
  • Fase 2: Schuld, verdriet, pijn, in de put, depressie.
  • Fase 3: Berusting, nieuwe mogelijkheden onderzoeken.
  • Fase 4: Zingeving, persoonlijke groei, integratie van de nieuwe situatie.

Het rouwproces is een normaal en gezond proces van aanpassing aan een grote verandering in uw leven. Daar is geen juiste methode of tijdspad voor. U neemt niet alleen afscheid van uw partner, maar ook van de relatie die u met elkaar had, het leven samen en bepaalde toekomstverwachtingen.

In de eerste fase zijn de emoties het heftigst, alles verandert en hoe moeten jullie nu verder? Het moeilijkst is dat u de controle kwijt bent, over uw leven en over uzelf. Na deze periode van schok en ongeloof breekt de aanpassingsperiode aan. Fundamentele aannamen over hoe uw leven zou verlopen zijn ter discussie komen te staan en zijn voorgoed veranderd.

In de daarop volgende periode staan de berusting en het onderzoeken van nieuwe mogelijkheden centraal. De afwikkeling van de scheiding heeft tot meer duidelijkheid geleid door de afspraken die gemaakt zijn. De basis is als het ware gelegd om weer een nieuwe toekomst op te gaan bouwen. In de laatste fase besteedt u aan zingeving en integratie van de nieuwe situatie. De lessen die u uit het verleden hebt geleerd, hebben ervoor gezorgd dat u nu goed weet wat u wel en niet meer wilt.

Geef in ieder geval uiting aan uw gevoelens. Ze mogen er zijn. Neem er de tijd voor, want ze zijn er niet voor niets. Deel ze op een manier die bij u past, bijvoorbeeld door erover te praten, ze op te schrijven of te tekenen/schilderen.

Eerst de emotie en dan dingen gaan regelen/organiseren.

Vragen? Neem contact op 

Vorige onderwerp

Huis en hypotheek

Scheiden en verhuizen zijn twee levensgebeurtenissen die grote (emotionele) impact hebben op uw leven.

Volgende onderwerp

Procedure en kosten

Als u besluit uit elkaar te gaan, moet er het nodige worden geregeld. Welke zaken precies, hangt onder meer af van uw specifieke situatie. Was u getrouwd of samenwonend? Heeft u kinderen of niet? Bent u ondernemer of in loondienst?